zaterdag 3 september 2016

Tutorial on how to make a vintage booklet.. Maak een vintage boekje ..

For my english speaking readers - please go have a look on the Magenta blog this time...  
I made this for a dutch Art Journal group on Facebook, of which I am the owner and encouraged the members to also create a booklet like this. That is also why I post on my own blog in dutch today. 

I am entering this in the challenge on 
Mixed Media Place - this booklet will hold some of my dreams as I plan to journal in here. 

Een tutorial van mij vandaag : maak een vintage boekje, dat gebruikt kan worden voor art journaling, of wat mij betreft ergens anders voor; foto's bijvoorbeeld.  

Het boekje is 11 x 7,5 centimeter. 

****

Wanneer je graag een grotere foto wilt, klik er dan op!!  


- Stap 1 - 
Ik heb een klein formaat gebruiikt... een psalmboekje - een oudje gevonden bij Dorcas - 12 x 8 cm. Met heel DUN vloeipapier!! 
1. Scheur elke 2e pagina eruit .... (anders wordt het te dik als je er met Mixed Media in gaat werken uhhh spelen. Een laag gesso is al gauw net zo dik dan een pagina. )
2. Plak daarna steeds 2 pagina's aan elkaar met multi medium. 
3. Wanneer droog (en evt een nacht even klemmen in een boekenklem oid), scheur de randen van alle pagina's ongeveer een halve centimeter af. Hoeft niet recht... lekker gewoon scheuren.. 
4. Pas ook de kaft aan met een liniaal en een stanley mes zodat de kaft weer iets groter is dan de bladzijden in het boekje. 
5. Ik heb gekozen de rode bekleding eraf te halen - was kunststof en daarop hecht acrylverf niet zo goed. 
6. Plak op de voorkant gewoon - lekker waar jij het wilt- een oude kledinglabel zoals op de foto te zien is. Dat wordt het 'leeslint' :)

***

- Stap 2 - 
een grofmazige stuk stof erop geplakt. Niet te netjes uitknippen en aanbrengen... plak het er helemaal omheen om de rug te versterken én ter decoratie.
Ik heb het geplakt met boekbinderslijm maar het kan ook wel met een iets verdunde houtlijm. Ik vindt alleen dat het met houtlijm stugger wordt; haast breekbaar stug. En voordeel van boekbinderslijm is dat het heel snel droogt, je kunt het haast steeds aandrukken terwijl het droogt. 
Wanneer droog : 
verf het geheel met witte acrylverf. Om het netjes en makkelijk te verven is het goed de verf iets te verdunnen met water, anders smeer je de mooie structuur van het stof dicht, maar ook - heb je best veel verf nodig. '#onsiszunig
o, ja, .... en het is verstandig hier een vrij sterke kwast voor te nemen, dus geen aquarelpenseeltje

***


 
- Stap 3 -  
maak zelf tissue wrap van vloeipapier (stempelen met watervaste inkt!) en na er een stuk uitgescheurd te hebben, plak het op je kaft, voor- en achterkant, ook niet het gehele oppervlak, hoeft niet over de rug; je zult zien dat dat in een latere stap nog aangepakt wordt. Terwijl het droogt op je boekje, (droog het eerst iets met een heattool, anders druk je het vloeipapier stuk.... ) druk het aan met een stugge kwast, met de haren erin zeg maar... dan komt het structuur van het stof een beetje terug. Goed laten drogen.
 


***


- Stap 4 -  kleur aanbrengen!
Ik gebruikte hier meerdere kleuren blauwe en paarse Ecoline en Rohrer & Klingner aquarellfarbe (verdund!). Aanbrengen met penseel, het zoekt zijn weg wel... Lekker in elkaar laten lopen door het met water te sprayen, of water met het penseel toevoegen op bepaalde plekken. . Op de foto is het inkt nog nat, dus daarom zijn de kleuren hier nog redelijk fel. 

***


- Stap 5 -
Breng roodachtige goud aan met Quinacridone Gold. 
Wat ik hier zo leuk aan vindt is dat als je het onverdund en heel droog (dry brush techniek, of met je vinger heel dun laagje) het qua kleur rood-roest-achtig wordt, en geel wanneer je het verdund met water. Met een vochtige doek kun je evt. ook nog iets weghalen. Ik vond het echt doodeng om dat hier toe te passen, want het is zo intens van kleur, maar heb geen spijt. 
Breng wat wit terug door er met de dry brush techniek (of vinger) witte acrylverf over aan te brengen.


***

- Stap 6 -  Stempel de tekst van de stempels op een wit stuk papier en plak dat onder een filmstripje. Breng ook een eyelet aan. 
Plak de filmstrip in 2 stukken op voor- en achterkant. 

*** 
- Stap 7 -  Plak een stuk van hetzelfde stof op een verstevigende vezelachtige stof. Plak het op de rug van het boekje zoals je kunt zien op de foto. Zorg dat de rand van de filmstrip er net onder wegvalt. Het hoeft niet zo heel erg precies, want dat voegt alleen maar toe aan de vintagy look. 
Wanneer droog, kleur het met dezelfde verf en kleuren dan in de stappen 2,4 en 5 zijn gebruikt. 

***

  - Stap 8 - 
Plak aan de binnenkant van het boekje een stuk afgescheurde boekpapier, zo dat het net over het randje komt. Verstevig het papier door het een paar keer met multi medium te bedekken. Dus dat was het - ik hoop dat je het leuk vindt...

als je ook lid wilt worden van de Dutch Art Journal groep op Facebook, meld je dan hier aan; hoe meer zielen hoe meer vreugd!  

*****

Magenta producten:
Ik heb deze stempel in 4 stukken gesneden - het lijstje is nummer 4. 
Ik vindt het heel prettig de collage-vlinders zo te gebruiken. 4 opmerkingen:

 1. Bijzonder mooi gemaakt Ellie. Toppie!
  Groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig boekje, en je hebt er veel werk in gestoken ! Ik heb al die producten niet, maar ik vind het supermooi ! Bedankt voor de uitleg ! Groetjes, Enny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Love it !!!! Thanks for playing at Mixed Media Place challenge ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautifull work thanks for entering MMP challenge!

  BeantwoordenVerwijderen

Een berichtje achterlaten maakt me blij, dankjewel!

Leaving a comment makes me happy, thanks!