woensdag 23 september 2009

Zia-techniek met variaties

De basis-techniek in 6 punten, de variaties staan eronder:
1. Je begint met een aantal strepen of vormpjes te zetten op je papier met een wascokrijtje. Misschien nog wat puntjes her en der, of eventueel met een andere kleur
wascokrijtje. Dit zal als een resist werken , en bijdragen aan de uiteindelijke sfeer van het papier.
2. Spuit met waterverf/aquarelverf * (in vloeibare vorm dus, en sterk verdund) uit een sprayflesje over het papier. Niet te donker, anders spuit je het geheel in 1x dicht. Gewoon uitproberen, er kan niet veel misgaan. En leer van je fouten!
Goed laten drogen.
3. Doe een raster op je papier, bv. op een hoek. Sprayen met een andere kleur waterverf *. Gebruik voor variatie een andere raster / andere kleur waterverf tot je tevreden bent. Gewoon uitproberen. Denk eraan dat je voor een ATC maar 6.3 x 8.7 cm nodig hebt. Dus maak je een groot vel, bedenk dan dat een klein gedeelte ervan heel anders overkomt, dan zo'n grote vel.
Goed laten drogen.
4. Stempelen met watervaste inkt en dit nog even goed drogen met een heat-tool.
5. Met een penseeltje, gedeelten weer "wit" maken met water, dus de kleur weer wegwassen, en deppen met een doekje. ***
Goed laten drogen.
6. Met kleurpotlood/ aquarelpotlood/ vetkrijtje accenten aanbrengen, binnen het gestempelde afdruk, en er omheen. naar believen accenten maken dus.

* Hiervoor kun je ook verdunde ecoline gebruiken. Of glimmermist.

** ook leuk met masks (denk aan de masks van Tim Holtz), sequin scrap of iets anders met open vormen (netje van mandarijnen, kant) en ook embossingmallen. Alles kan/ mag. Lekker kliederen!

*** Voor ecoline hier chloor gebruiken.

Algemeen: Zorg dat je een op een goede kwaliteit papier werkt. Op verschillende soorten papier zal het effect ook anders zijn.
Kijk ook eens naar het filmpje op YouTube.

Dit is een ATC.:
De vogel en pen zijn plaatjes. De 'B' is gedaan met een mask van Tim Holtz. De tekst erin is gedaan met een omgekeerde mask, even uit papier geknipt. Ik heb besloten geen kleur weg te wassen, ik vond het zo al mooi.


Dit is een kaart van Hermine Koster. Ik vindt deze erg mooi. Op haar blog staan nog meer hele mooie kaarten met deze techniek: hermine's blogGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Een berichtje achterlaten maakt me blij, dankjewel!

Leaving a comment makes me happy, thanks!